Lesedi Waldorf School 

Projecten in Afrika

Zuid-Afrika, Madietane

Bakone, Madietane, Nothern Provence

Midden tussen hoge rotsachtige bergen in the middle of nowhere, zo’n 50 km ten N.W. van Potgietersrus ligt in een vallei een mooi dorpje Madietane.

Opmerkelijk dat er in zo’n omgeving een Waldorfschool is en de Lesedischool (lesedi is het Sotho-woord voor licht) neemt in deze community een belangrijke plaats in. De school heeft ongeveer 150 leerlingen en bestaat uit een Kindergarten, klas 1 t/m 7 en een boardinghouse waar 65 kinderen verblijven. Op het terrein wonen vier leerkrachten.

De school is opgericht door een zeer bijzondere en krachtige vrouw Emily Moabelo. Na haar opleiding tot kleuterleidster in Johannesburg heeft ze meegeholpen de Inkanyezischool in Alexandra te stichten. In 1980 besloot ze naar haar geboorteplaats Madietane terug te gaan om hier een Waldorfschool te beginnen.

Ondanks de grote weerstand van de chief van het dorp startte ze door haar opmerkelijke kracht en doorzettingsvermogen een Kindergarten in een kerk en al snel had ze 60 kleuters.

De school groeide gestaag en op een terrein aan de rand van de bergen werd een prachtige school gebouwd, kleine gebouwen met twee klassen. Ook kwamen er huizen voor de leerkrachten en een hal. De eerste jaren woonden daar dokter Schuman met zijn vrouw die de school tot enorme steun waren.

De school volgroeide tot de zevende klas en de school kreeg een belangrijk plaats in de community. De school is veel geplaagd door financiële crises en balanceerde regelmatig op de afgrond maar werd steeds weer gered door fondsen vanuit het buitenland. De leerkrachten moeten werken voor een laag salaris en met beperkte middelen. Desondanks werken ze met een veel liefde en toewijding met de kinderen.

Na een aantal jaren is dr. Schuman vertrokken en heeft men zijn huis omgebouwd tot een boardingschool.

Bij een dramatisch ongeval in oktober 2006 zijn Emily Moalbelo en Irene Moabelo, de administratrice van de school, omgekomen. Dit was een enorme schok voor de vrijeschoolbeweging in Zuid-Afrika en in het bijzonder voor de Lesedischool.

De school viel in een groot gat en de leerkrachten zijn de laatste jaren door enorme zware omstandigheden gegaan. Emily droeg de hele school en nu moesten ze het zelf doen. Door het uitblijven van de subsidie en interne organisatieproblemen heeft men de laatste jaren werkelijk geleden. Maanden lang hebben de leerkrachten maar een deel van hun salaris gekregen. Ondanks deze harde tijd zijn alle leerkrachten de school trouw gebleven en werken ze een enorme inzet.

Na een terugval groeit de school nu weer langzaam. Momenteel zijn er 150 leerlingen waarvan er 65 in het boardinghouse verblijven. Sinds september zijn er twee volunteers uit Duitsland die de school voor een jaar komen helpen.

Door de geringe middelen is de school voor een groot deel afhankelijk van fondsen en giften van particulieren. Er is nauwelijks geld voor lesmateriaal en ook de salarissen zijn onvoldoende.

Dick de Rooij
Mentor Lesedischool

Wilt u de Lesedi Waldorf School school steunen
vermeld dan bij uw overmaking: Z-A 9214 Lesedi

pagina afdrukkenShare on FacebookShare on TwitterShare on LinkedInTell a friend

Internationaal Hulpfonds 2003-2018

naar bovennaar de bovenkant van de pagina...