menu
 winkelmandje 

Brazilië 

Brazilië

In vele landen van dit reusachtige continent zijn vrijescholen te vinden. De eersten ontstonden vanaf 1940 in Brazilië, Argentinië, Colombia, Chili en Peru met als stichters voornamelijk uit Duitsland uitgeweken mensen, die zich niet met het toenmalige regime konden verenigen en veelal zelf als leerling op een vrije school hadden gezeten. Vanaf 2005 zijn er initiatieven in Midden-Amerika gestart, die inmiddels al aardig aan het wortel schieten zijn.

De meeste vrijescholen zijn te vinden in Brazilië (ca 150-200), gevolgd door Argentinië, Colombia, Peru, Chili, Mexico,Urugay, Ecuador en vanaf 2005 in Costa Rica, Nicaragua, Guatemala en El Salvador. De oprichting van een kleuterschool in Panama is in voorbereiding.

Opleidingsinstituten tot vrijeschoolleraar zijn gevestigd in Cuernavaca / Mexico en in Cali/Colombia. Chili biedt de mogelijkheid om opgeleid te worden tot euritmist. Brazilië heeft in verschillende deelstaten opleidingen tot vrijeschoolleraren en ook is er een opleiding tot euritmist in Brazilië.

Bijzonder zijn diverse wijkontwikkelingsprojecten, die de vrijeschoolpedagogie in hun programma’s verwerken. Dit zijn o.a.: in São Paulo/Brazilië Estrela Nova en Monte Azul, in Lima/Peru Aynimundo (dit quechawoord betekent ‘ik help jou, opdat jij daarna anderen kunt helpen’) en in Bogotá/Colombia Corporación Educativa Social Waldorf Bogotá (ofwel CES-Waldorf).

In São Paulo, Buenos Aires en Lima zijn enkele uitstekende vrijescholen waar het hele trajact t/m klas 12 doorlopen kan worden. Er zijn veel particuliere (middelbare) scholen in Brazilië die werken met een beurzensysteem, zodat ook arme(re) kinderen er naar school kunnen gaan. Geleidelijk aan hebben steeds enkele leerkrachten met groepjes ouders zich van deze scholen losgemaakt en zijn scholen gaan stichten met het doel ook kinderen uit achterstandswijken en van inheemse indianenafkomst een kans te geven. Het IHF biedt uitsluitend hulp aan deze laatste categorie scholen.

Brazilië

bij Nova Friburgo

Teresópolis

Petropolis

Campinas

Diamantina

Santo André