menu
 winkelmandje 

Heilpedagogische school Michael 

Georgië, Tbilisi

De heilpedagogische Michaëlschool

De school werd in 1994 gesticht, na een voorbereidingsperiode van drie jaren. Voordien werd er alleen op zondag met kinderen met een beperking gewerkt, er werd geschilderd, getekend en aan handenarbeid gedaan. De kinderen konden in 1994 naar school gaan in een ontzettend oud gebouw; in 2002 werd dit gebouw door een aardbeving totaal vernield. Daarna kon de school een beter gebouw betrekken, dat in ijltempo in de zomervakantie na de aardbeving door leraren en ouders gebruiksklaar gemaakt werd. Dat was een krachttoer en werd mede mogelijk gemaakt door een snelle hulpactie van de Freunde der Erziehungskunst in Berlijn.

De school telt twaalf klassen,tien klassen waarin de leerlingen leren en aansluitend twee jaren waarin ze voorbereid worden op een beroep. De school telt 86 leerlingen die van 10 uur tot 17.00 uur op school zijn. De Michaëlschool was eerst een staatsschool maar is nu een privé school. De staat geeft ongeveer 86 euro per kind per jaar. De ouders kunnen weinig bijdragen en kunnen niet de verzorging en opleiding van hun kinderen betalen. De school is afhankelijk van vriendenhulp en van buitenlandse fondsen.

Het kunstzinnig onderwijs neemt een grote plaats in, ook ander therapeutisch onderwijs wordt gegeven: heilgymnastiek, massage, euritmie en schildertherapie. Ook worden toneelstukken ingestudeerd; wiskunde, geschiedenis, literatuur en aardrijkskunde komen ook in de bovenbouw aan de orde. Een koor geeft uitvoeringen, zelfs in het Operahuis hebben ze gezongen.

De school is nu gehuisvest in een nieuw gebouw dat door het Duitse fonds SoftWare AG gefinancierd is. De lopende kosten zijn echter een groot probleem. De leraren krijgen een salaris van ongeveer € 20 per maand. Gas en elektriciteit zijn erg duur. Alle leraren ontvingen een tweejarige heilpedagogische opleiding, gegeven door docenten vanuit Georgië, maar ook door buitenlandse docenten.

Het beroepsonderwijs vindt plaats in een eigen bakkerij, vilten wordt geleerd, evenals breien en haken, er wordt in de tuin gewerkt, en er is een café in de school waar leerlingen het werk doen.

Op de kleuterschool ’Mseschina’ zijn kinderen vanaf drie jaar welkom! Zij krijgen schilderen, tekenen, zingen, handwerken, en muziek en worden op die manier voorbereid voor de school.

Het IHF heeft al vele malen deze school ondersteund, ook geheel onverwacht op een zeer kritisch moment voor de school: zij moesten de school sluiten, omdat ze na een zeer koude winter de gas- en elektriciteitsrekening niet konden betalen, en wij brachten onverwacht geld dat gebruikt kon worden om deze rekening te betalen!

Mocht u deze school speciaal willen helpen, dan kunt u uw gift schenken aan het IHF onder vermelding van projectnummer 93252 Michaelschule Tbilisi.