menu
 winkelmandje 

Thanh Lan Kindergarten, Ho Chi Minh City, Vietnam 

Zuid Oost Azië en China

De Thanh Lan Kindergarten is gesticht in 2003 (met 8 kinderen) en is gelegen aan de rand van HCM-city. De oorspronkelijk initiatieven werden genomen door Thanh Cherry en Nguyen Thi Lan (vandaar de naam Thanh Lan). In 2005 is de school door de Vietnamese regering erkend. Lan heeft 42 jaar ervaring als kinderjuf. Er zijn een 60-tal kinderen verdeeld over 3 groepen .

De kinderen zijn afkomstig uit arme buurten rondom. De meeste ouders werken in de rubberplantages. De overheid wil om hygiënische redenen het houten speelgoed vervangen door plastic. Lan zoekt telkens naar een haalbaar compromis tussen de Waldorf-principes en de regels van de overheid. Sinds 2010 was Shirley Bell (Australische en medewerkster van het VCP-project) mentor van de school. Zij kwam jaarlijks om de leidsters te coachen en workshops te houden. In 2017 is zij opgevolgd door Abhisiree, een Thaise coach.

De school is volledig afhankelijk van donaties,- de ouders betalen geen schoolgeld -, en wordt geheel onderhouden door het Australische VCP-project. Het IHF is een van de steunpilaren van het VCP door de sponsoring van vele kinderen.

In 2012 is besloten tussen IHF en VCP om de sponsoring van individuele kinderen om te zetten in sponsoring van de groepen. Dit scheelt de school veel administratieve rompslomp. De 4 leidsters verdienen 180 euro per maand.

Alle vier leerkrachten hebben een Vietnamese licentie. Lan en één leerkracht (al 8 jaar aan Than-Lan verbonden) hebben de EC Waldorf cursus geheel doorlopen en zijn gecertificeerd.

Beste mensen,

Hierbij stuur ik u wat informatie over de Thanh Lan kleuterschool in Ho Chi Min City in Vietnam. In februari van dit jaar schreef mevrouw Lan het volgende:

Tijdens de lock down bleven de leraren in contact met de ouders en de kinderen en hielden hun gezondheid in de gaten. Ze gaven advies hoe de kinderen bezig te houden.

Van de ouders verloren 2/3 hun baan en daardoor nam de helft van de ouders hun kind van school. In oktober waren er nog 25 kinderen over.

Niemand in de Thanh Lan gemeenschap is ziek geworden, maar iedereen is wel heel bang en dat heeft gevolgen voor het sociale leven.

Gedurende de 4 maanden durende lock down kwamen de leraren naar school, maakten speelgoed en maakten de klassen klaar voor de terugkeer.

Tijdens die 4 maanden kregen de leraren 50 % van hun salaris uitbetaald.

Toen de kleuterschool weer open ging in mei, waren de kinderen en de juffen ontzettend blij om elkaar weer te zien.

Ondanks de angst en de ongerustheid is er toch nog steeds een positieve stemming en er wordt gelet op de hygiëne en het welzijn van de kinderen.

Thanh Lan

Voor de Corona-uitbraak had ik deze zomer een reis gepland naar de Filipijnen en zou dan via Vietnam terugreizen. Helaas is dat niet doorgegaan. Wel heb ik mailcontact met het VCP (Vietnam Children Project) in Australië, met mevrouw Jenny Lloyd, die de sponsors hartelijk dankte. Wel voegde zij eraan toe, dat er sinds mei nog 3 Coronagolven over Vietnam zijn gegaan. De grenzen gingen dicht, de scholen bleven wel open, maar met restricties en de waarschuwing, dat een nieuwe sluiting kon gebeuren.

Jennifer Lloyd schrijft: ..”We are most appreciative of your support of the Thanh Lan Kindergarten and we look forward to sharing this work with you again into next year. We expect to publish our annual Newsletter in the early months next year as we have challenged the deadline to Easter.

Het afgelopen jaar heeft voor vele scholen ofwel een enorme uitdaging betekend, dan wel heel veel moeilijkheden gebracht. Toch is er licht aan het eind van de tunnel: uit de Filipijnen kwam het bericht dat een aantal scholen wellicht in januari open mogen, maar de Department of Education bepaalt welke dat zijn. Het is juist daarom zo hoopgevend, dat uit alle delen van Azië de wil klinkt om door te gaan en voor de school en voor de kinderen het Steineronderwijs mogelijk te maken.

Ontvangt u allen mijn hartelijke groet,

Max van der Made

VCP-NEWSLETTER-2021-March-docx.pdf