menu
 winkelmandje 

School met BD-bedrijf, Pokhara, Nepal 

Zuid-West Azië en Kaukasus

Maitreya Pathsala , Pokhara, Nepal

Aan de voet van het schitterende Annapurnamassief, in de stad Pokhara, ligt de vrijeschool Maitreya Pathsala. Deze school is gestart in 2015 en telt in 2019 zo’n 40 leerlingen, verspreid over de kleuterklas en klas 1 t/m klas 5. Het bijzondere is, dat de school op het terrein is van een biologisch-dynamische boerderij met koeien, rijst en groenten. De kinderen leren op school, maar maken dagelijks ook het boerderijleven mee.

De initiatiefnemers, Ritman Gurung en Bhisnu Kumari Sherchan, zijn zeer actief op alle fronten. Bhisnu is de kleuterjuf en Ritman de meester van klas 4, maar daarnaast verzorgen zij de contacten tussen en verdiepingsbijeenkomsten voor de andere Nepalese scholen, faciliteren zij trainingen, organiseren ze ouderbijeenkomsten, vertalen ze boeken van Steiner in het Nepalees; Ritman melkt de koeien en Bhisnu kookt het eten (vers van het land) voor de kinderen. Daarnaast volgt Ritman nog de opleiding tot euritmieleraar in India, waarvoor hij 5 x per jaar naar India reist. Als hij weg is, neemt Asha, de muziek-juf, zijn klas over.

Gelukkig is er ook een team van goede leerkrachten en helpers. Met de opbrengsten van het land en door de leraren of helpers een woning op het land aan te bieden, worden veel schoolkosten bekostigd of in natura voldaan. Maar je kunt wel stellen dat het vooral vrijwilligerswerk is, dat ze doen. Maar dat wel met hart en ziel en volle toewijding!

Deze school is echt de spil in vrijeschool-beweging Nepal en door deze school te steunen, wordt dus ook de vrijeschoolbeweging in Nepal gesteund. Geld is er altijd te weinig, maar de creativiteit is groot. Met name wordt hulp gevraagd voor de kosten voor een licentie voor de hogere klassen, en tevens voor het opstarten daarvan. Ritman en Bhisnu gaan voor een bovenbouw en voortvarend als ze zijn, zijn ze nu al bezig met de voorbereidingen daarvoor!