menu
 winkelmandje 

Waldorf Kakuma Project, Kenia 

Oost Afrika

In het noordwesten van Kenia, vlakbij de grens met Zuid-Sudan, ligt sinds 1991 Kakuma, het oudste vluchtelingenkamp ter wereld. Het ligt in een uitgestrekte woestijn, bij een oase waar de Turkanastammen met hun vee wonen. Inmiddels wonen er zo’n 255.000 vluchtelingen, van 14 verschillende nationaliteiten. Elke week worden er 1200 nieuwe geregistreerd, waaronder 800 kinderen, een groot deel zonder ouders. In een tweede kamp Kalobeyei wonen al weer 75.000 vluchtelingen, meest uit Congo en Sudan en verder uit alle landen rondom Kenia, waar oorlogen en opstanden aan de orde van de dag zijn..

Sinds 2012 is er in samenwerking met Bern Ruf, die aan de wieg stond van de Crisishulp, door jonge leraren van de Nairobi Waldorf School het WALDORF KAKUMA PROJECT gestart, dat hulp wil bieden aan kinderen om hun trauma’s te overwinnen. Er wordt met de kinderen gewerkt in z.g. Child Friendly Spaces met een groot hek eromheen, waar alleen leraren en kinderen mogen komen.

Herhaling en routine geven de kinderen weer houvast en een gevoel van veiligheid. Door ritme worden shocks voorkomen. Euritmie en actief spelen zijn tegenwicht voor mentale verlamming. Alle kunstvakken van het Waldorfonderwijs kunnen de trauma’s verlichten: Zingen, spraakoefeningen, drama, schilderen en boetseren, maar ook kralen rijgen, wat de oog-hand-coördinatie bevordert. Alles in de kring, in groepen, in het Engels om verbinding met anderen te krijgen. Voor de peuters en kleuters gaan de lessen vooral in liedjes, met bijpassende gebaren. Het is daarmee ook een pre-school.

Al na enkele jaren zijn de teams uit Nairobi vervangen door geïnteresseerde ingezetenen van de kampen. Door de opleiding en begeleiding die ze krijgen, verwerken ze ook hun eigen trauma’s. Hun betrokkenheid bij het leed van de kinderen en de vriendschap en verbondenheid met de collega’s dragen bij aan hun gevoel van eigenwaarde.

Nieuwe projecten die door de Waldorf groep worden ontwikkeld zijn de zorg voor gehandicapte kinderen en de ontwikkeling van onderwijs en gezondheidszorg voor de Turkana’s . Waldorf Kakuma Project werd een zeer gewaardeerde partner van UNHCR en van UNICEF.

Vooral dankzij de Waldorf-One-World-acties die de Vrijescholen in Nederland in de loop der jaren gehouden hebben kon het IHF zorgen voor accommodatie, transport en schoolbenodigdheden voor het project.

www.waldorfkakumaproject.org