menu
 winkelmandje 

Waldorf Kakuma Project, Kenia 

Oost Afrika

Stichters van het project: Victor Mwai Wahome en Bellah Wairimu.

Kakuma Refugee Camp is een van de grootste vluchtelingenkampen ter wereld. Het is gelegen in het Noorden van Kenia. Er wonen 200.000 vluchtelingen van 11 verschillende nationaliteiten. Hoewel er voor kinderen voorzieningen zijn om onderwijs te krijgen, maakt 70 % van de kinderen daar geen gebruik van., omdat ze vanwege oorlogstrauma’s toch niet kunnen leren.

Leraren van de Nairobi Waldorf School, de oudste vrijeschool (buiten Nederland altijd Waldorf School genoemd) van Kenia, zijn in 2012 een project begonnen om kinderen allereerst de gelegenheid te bieden om weer kind te zijn. Ze hebben van het UNHCR en de UNICEF het mandaat gekregen om waldorfonderwijs te geven in het kamp en daar een lerarenopleiding op te zetten. Er worden Child Friendly Spaces gemaakt, waar alleen kinderen mogen komen en waar het onderwijs plaatsvindt. De vakken waarin lesgegeven wordt zijn toneel, tekenen en schilderen, beweging, muziek, boetseren, en spreken. Aangepast aan de leeftijd en ontwikkeling van het kind.

Door met de handen te werken, door te spelen, etc. zullen de kinderen hun oorlogstrauma’s verwerken.

De Nairobi Waldorf School zorgt samen met de Rudolf Steiner School Mbagathi (een school aan de rand van Nairobi waar veel weeskinderen en Masaaikinderen opzitten. Gesponsord door het IHF) voor de opleiding van de leraren. Ze krijgen hun praktijkopleiding op de Mgabathi School. Ze worden ook bijgeschoold in het herkennen en behandelen van trauma’s bij de kinderen.

De leraren gaan steeds een paar maanden naar het kamp om les te geven. Dan reizen ze weer terug naar Nairobi. Er zullen ook voor het reisgeld van de leraren donateurs gezocht moeten worden.

Op dit moment zijn er 8 leraren in opleiding op de Rudolf Steiner School Mbagathi. In december komen daar nog 3 bij.

Er zijn echter 45 leraren in het kamp die per maand meer dan 7500 kinderen behandelen. Deze leraren, die vaak zelf aan post-traumatische stress lijden, zullen ’s middags bijgeschoold worden in de Waldorfmethode in een Teacher Training Centre. Het is de bedoeling om in de toekomst meer dan 16.000 kinderen hulp te bieden met deze methode. Er zullen dan meer Child Friendly Spaces moeten komen.

Er zullen ook klaslokalen gebouwd moeten worden in de CFS’s. Het kamp is gelegen in een woestijngebied, waar veel stofstormen zijn, en de temperatuur over dag heel hoog is. .Het onderwijs vindt nu plaats onder een boom of tentzeil.

www.waldorfkakumaproject.org