menu
 winkelmandje 

Naretoi School voor Masaaikinderen 

Oost Afrika

Naretoi School Kenia

In Selenkay, waar je ‘s ochtends met helder weer de Kilimanjaro aan de horizon ziet, wonen enkele kleine Masaistammen. Ze hebben hun hutten gebouwd aan de randen van een brede zandrivier die meestal droog staat, maar waar de lommerrijke bomen wel een grote ondergrondse watervoorraad verraden. Er zijn, onder andere met Nederlands geld, pompen geslagen. Die zijn zo gemaakt dat de Masai er zowel voor zichzelf drinkwater kunnen halen als hun geiten en koeien drenken, zonder dat ze de kans lopen besmet te raken door de uitwerpselen van de dieren. Op dit moment staat de rivier weer vol woest stromend water uit de bergen, maar toch lijden de mensen hier onder de al jaren aanhoudende droogte. Zolang het niet regent, groeit er geen gras en sterven de koeien. En koeien vormen nu eenmaal van oudsher de bankrekening van de Masai. Leonard Onetu, ongekroond hoofdman van zijn stam, is daarom overgestapt op kamelen. Die gedijen wonderwel in dit droge land, ze eten zelfs de bladeren van de doornige acacia’s. In korte tijd is zijn kudde uitgegroeid tot wel vijftig dieren. Die leveren veel vitaminerijke melk die op de markt veel geld opbrengt. Het is deze man die, uit onvrede met het cognitief gerichte onderwijs, voor de kinderen heil zocht bij de Rudolf Steiner School Mbagathi in Nairobi. Bijna een dag reizen van Selenkay, waar geen openbaar vervoer is. Omdat de kinderen als ze klein zijn nog niet zover van huis kunnen, is er een kleuterschool opgericht, Naretoi. Deze is inmiddels uitgegroeid tot en met klas één en twee. Lange tijd heeft Juf Grace Nkuyato de school in haar eentje gerund, ze heeft de lerarenopleiding in Nairobi gevolgd en zal dit voorjaar haar examen doen. Sinds twee jaar is er een jonge assistent, Christopher Kipaa, die ook de opleiding volgt. En waarschijnlijk gaat er deze zomer weer een jonge Masai naar de opleiding. Hij vervangt nu Juf Grace, die net bevallen is. Hij is al gediplomeerd en heeft al enkele jaren ervaring in het reguliere onderwijs.

Toen ik in 2015 de Naretoi School bezocht, bestond deze alleen uit een kring van stokken in de grond met een zinken dak erop. Afgelopen februari werd ik in een prachtig stenen gebouw ontvangen dat met sponsorgeld, onder andere van het IHF (Truus Warrink, de vorige portefeuillehouder Oost-Afrika) en Die Freunde (Annette Massmann) tot stand kwam.

Het is een ruim gebouw waar het binnen aangenaam koel is in dit hete land. Er zijn inmiddels vijftig kinderen. Als er kinderen zijn die de stap naar het internaat van de Rudolf Steiner School kunnen zetten, mogen ze dankzij sponsors van het IHF daarheen. Ze kunnen drie keer per jaar naar huis, wat geen eenvoudige reis is. Maar wat gaan ze graag naar “Rudolf”. De ouders zijn over het algemeen heel blij met de ontwikkeling die de kinderen daar ondergaan. Toch zijn er ook ouders die hun kinderen weer naar huis halen. Dat heeft te maken met de veranderingen die Leonard Onetu in het leefpatroon van de stam probeert door te voeren. Hij voert campagne voor gemetselde oventjes in de hutten waar tot nu toe nog de hele dag open vuur brandde en het altijd blauw van de rook stond. Hij wil daarmee de long- en oogziekten tegengaan. Ook is hij begon-en met het verbouwen van groenten en fruit. Bij de zeer traditionele Masaimannen, die de komst van de kamelen ook als oorzaak van de droogte heeft zien, is dit in strijd met hun cultuur. Toch is het enthousiasme groot voor vrijeschoolonderwijs, waar de kinderen niet alleen met het hoofd en uit boeken, maar vooral met het hart en het hele lichaam uit ervaring leren. En er aandacht en respect is voor de natuur die voor de Masai levensnoodzaak is. Er moet nog veel gebeuren voordat de Naretoi school een echte vrijeschool is. In elk geval is het nodig dat er schoolmaterialen komen, kasten om deze in op te bergen, matten om op te spelen, speelgoed en een slot op de deur van de school.

Misschien kunt u helpen.

Reiny Jobse, Portefeuillehouder Oost-Afrika