menu
 winkelmandje 

L'Ecole du village, Torbeck, Haïti 

Latijns Amerika

Hieronder 5 film(pjes) gemaakt door een leerkracht in Haïti, met eigen aquarellen.

La cage d'or

Le serpent et l’oiseau blue

L’oiseau de pluie

Le cheval blanc

Wangari Maathai, la maman des arbres

Bericht uit Haïti – WOW-actiegelden

In de herfst van 2017 hebben de leerlingen van het Novalis College een WOW-actie gehouden voor L’Ecole du Village in Torbeck (Haïti). Er werd een bedrag van € 11.500 verzameld door deze vrijeschool.

Er vond een sponsorloop plaats voor de verbetering van de leer-omstandigheden van de Haïtiaanse school, enkele leerlingen fietsten langs de grenzen van hun provincie Noord-Brabant voor dit goede doel.

Met het geld van de WOW-acties hebben ze daar ondertussen in de school een werkende elektriciteitsgenerator (die de houtwerkplaats laat draaien) aangeschaft. De werkplaats voor de leerlingen van 12+ draait op volle toeren.

Op school zijn ze ook druk bezig met het nieuwe schoolgebouw dat bestand moet zijn tegen aardbevingen en ongedierte. Bovendien moet het ook veilig zijn in verband met de orkanen. Dit nieuwe gebouw komt met het geld uit Eindhoven tot stand en zal ook een nieuwe keuken hebben, die van deze WOW-gelden betaald wordt. Zij willen gaan koken op gas. Op deze manier zullen de drie grote stenen en de houten takjes die ze nu gebruiken, vervangen worden.

Verder is de school stevig aan de weg aan het timmeren. Met de schooltuin die uitgebreid is, hebben ze sinds oktober twee rijstoogsten binnen kunnen halen. Stap voor stap wordt deze school zelfvoorzienend. De houtwerkplaats kan zichzelf financieren dankzij de generator en de meubelen die ze verkopen; het eten wordt steeds beter bereid en in de keuken verwerken ze producten van de eigen oogsten.

De nieuwe generator

Bij veel kinderen in Torbeck, net zoals in de rest van het land, gaat het in eerste instantie om leven en overleven in armzalige omstandigheden. Naar school gaan is niet de hoofdprioriteit.

Miriam Silien, oud-vrijeschoolleerling, heeft hier een school opgericht om de kinderen een kans te geven op een beter leven. Het is van levensbelang dat de kinderen te eten krijgen op school; zij leren er ook lezen en schrijven, kunstzinnige vakken zijn heel belangrijk en als zij wat ouder worden, krijgen zij in Ecole du Village de kans om een beroep te leren : het land bewerken, meubels maken, handwerken,... De kinderen die van Ecole du Village komen, leren zoals in een vrijeschool met hoofd, handen en hartenkrachten.

De school heeft onder de orkanen en aardbevingen de laatste jaren geleden. De school was voor een groot deel door orkaan Matthew (september / oktober 2016) verwoest; daarna hebben termieten de school verder aangevreten, waardoor de kinderen in een bouwval les kregen. Met de hulp van o.a. de WOW-acties in Eindhoven en Rotterdam en schenkingen voor deze school, hebben wij vanuit het IHF bij mogen dragen aan de wederopbouw van de school. De nieuwe klaslokalen zijn begin 2019 in gebruik genomen. Het atelier nog niet; hiervoor is er nog steeds steun nodig.

Voor de verdere opbouw van de houtwerkplaats ontbreken de financiële middelen; door de gespannen binnenlandse situatie (noodtoestand) kan het ateliergebouw niet langer gehuurd worden. de werkplaats moet verhuizen en opnieuw opgezet worden.

Wilt u geld overmaken bankrekeningnummer: NL03TRIO 0212 1950 50