menu
 winkelmandje 

Irene Bordewijk 

Biografieën

Irene Storm Bordewijk

Oud docent biologie en scheikunde op onder andere de Vrije School

Vrije school pedagogie gaat uit van de hele mens. Niet alleen cijfers tellen maar vooral “wie ben je en waar ga je naar toe in dit leven?” is de belangrijkste vraag, die een leraar stelt als hij kijkt naar het kind dat voor haar staat.

De innerlijke band tussen leraar en leerling kan een leven lang meegaan.

Door het beroep van mijn man kwamen we in Namibië terecht.

Door mijn levenslange ervaring met de Vrije School kwam ik daar in een nog on-gespreid bedje voor mijn vak biologie en ging daar meteen aan de slag in de hoogste klassen.

Zo kwamen we ook een aantal keer in Z.-Afrika voor het werk van mijn man, maar ook met mijn mentor klas ben ik op tournee geweest langs een aantal Vrije Scholen in en rond Kaapstad.

De reis naar Kaapstad met mijn klas was zeker een bijzonder moment, maar in de onderbouw gaf ik tuinbouw les en ik begon met een schooltuin. Al snel groeiden de worteltjes zo sappig en zoet, dat de laagste klassen zich buiten spel gezet voelden, omdat zij nog geen les hadden. Op een gegeven moment kwamen de eerste klassers demonstratief armen over elkaar de tuin binnen: “We want carrots, we want carrots”…

Bijzonder was als we in contact kwamen met de dieren in de tuin schorpioenen, of de pofadder, of de bavianen, die onze tomaten maar voor de helft aten en dan weg gooiden; de koedoes die een blaadje mee aten. Ervaringen voor de leerlingen dat niet alles vanzelf groeit, maar als je kunt oogsten je heel trots bent, omdat je dit nog nooit gezien en gegeten hebt!