menu
 winkelmandje 

Francis van Maris 

Biografieën

Francis Van Maris

Leraar aan het Novalis College in Eindhoven

In mijn jeugdjaren heb ik de antroposofie leren kennen. Dit heeft sindsdien mijn leven richting gegeven. Als leraar ben ik op een Waldorfschool begonnen in de jaren ’80 in België. Na een vrijeschool-lerarenopleiding in Duitsland ben ik in Nederland aan de slag gegaan en heb veel leerlingen, collega’s en teams mogen begeleiden. Na bijna veertig jaar ben ik nog steeds overtuigd van de kracht die van deze schoolvorm uitgaat. Verbindingen leggen tussen mensen, culturen, geest en materie zie ik als een belangrijk goed van ons werk als Waldorfer.

Sinds het jaar 2000 ben ik regelmatig op reis geweest in Latijns-Amerika. Onze dochters hebben na hun middelbare school meerdere maanden vrijwilligerswerk gedaan in Bolivia en Peru. De landschappen, de culturen en vooral de mensen boeien mij uitermate. De Andes, de Maya- en Inca-erfenissen, de hartelijkheid; het voelt steeds vertrouwder en toch anders dan onze Europese way of life.

De Waldorfscholen sluiten goed aan bij de spiritualiteit van de Latijns-Amerikaanse cultuur. Ik vind het een boeiende uitdaging om samen met de collega’s in diverse landen ontdekkingen te doen en ervaringen te delen.

Tijdens een pedagogische vergadering in Ecuador mocht ik ervaren hoe sterk de kracht van de kinderbespreking is. Een jongen die in de vergadering besproken werd, stapt de dag na de bespreking op mij toe en vraagt of ik zijn vriend wil zijn. Samen zijn we die dag bewegingsoefeningen gaan doen.

Een moment om nooit te vergeten.