menu
 winkelmandje 

Froukje van der Velde 

Biografieën

Froukje van der Velde

Cultureel Antropoloog

Waarom de Vrije School: Van peuter tot eindexamen scholier heb ik enorm van de Vrije School genoten in Den Haag. Om je op zoveel vlakken te mogen ontwikkelen, zang, theater, vormgeving gun ik elk kind op de wereld!

Waarom “Brazilië” (desbetreffende taak / regio ): Mijn studie culturele antropologie wakkerde een interesse aan in verschillende zienswijzen en culturen. Ik heb langdurig onderzoek gedaan in Brazilië en ben afgestudeerd op neo-shamanisme in Brazilië. Tijdens mijn onderzoek kwam ik in contact met een Vrije Schooltje en ontstond de wens om hen te helpen hun onderwijs voort te zetten. Ik vond zo het IHF, organiseerde zelf een benefiet concert met mijn band en vond zo een manier het schooltje te helpen. Van het één kwam het ander en nu een paar jaar later ben ik portefeuillehouder van Brazilië en kan ik zo nog meer Waldorf projecten in Brazilië ondersteunen!

Bijzonder moment:

Tijdens mijn bezoek aan de projecten in februari 2020 was ik er toevallig rond het wereldberoemde Braziliaanse Carnaval. Ik bezocht de school Aldeia Akatu in Campinas, Sao Paulo en vierde met hen Carnaval. Alle kinderen verkleedde zich in de sfeer van het periode onderwijs wat ze op dat moment hadden. Er dansten Romeinen, Thors en Fridas uit de Edda, Oosterese Buddha’s en Zahrathustras in het rond op de Braziliaanse traditionele carnavals muziek! Om van zo dichtbij mee te maken hoe de scholen de Waldorf pedagogie toepassen en implementeren in de eigen cultuur, en hoe beide zo gevierd worden was heel inspirerend.