menu
 winkelmandje 

Hekima Waldorf School, Dar es Salaam,Tanzania 

Oost Afrika

Het heeft vele jaren geduurd maar de Hekima Waldorf School is verhuisd en bezit sinds januari 2012 een eigen gebouw op eigen grond in GOBA.

Hekima Waldorf School was gesitueerd in Mikocheni, een woonwijk van Dar es Salaam die grenst aan een industriële wijk. Het gebouw, een leegstaande fabriek, en de grond werden gehuurd. De huurprijs werd ieder jaar hoger, het laatste jaar steeg het zelfs met bijna 50%. De school krijgt nog geen subsidie van de overheid en is nog niet geregistreerd; om in Tanzania als school geregistreerd te zijn en voor subsidie in aanmerking te komen moeten de gebouwen en de grond in eigen bezit zijn. Vanaf 2012 moet dat dus gaan veranderen! De kleuterschool met drie klassen is nu nog in Mikocheni maar er ligt een dringende vraag van ouders om ook zo snel mogelijk een kleuterklas in GOBA te starten.

De school in Dar es Salaam is in 1997 opgericht door twee Tanzaniaanse zakenmensen en hun echtgenotes. In 1996 hadden zij twee jonge stagiaires uit Edinburgh, Schotland waarvan zij zeer onder de indruk waren. Zij kwamen met hen in gesprek over hun school in Schotland, de Rudolf Steiner School, en ze besloten dat ze deze vorm van creatief en inspirerend onderwijs gericht op de totale ontwikkeling van het kind wilden introduceren in Tanzania.

Gestart in een woonhuis met twee klassen is het nu uitgegroeid tot een lagere school met 200 leerlingen en een kleuterschool met 35 kinderen. Er zijn 10 leerkrachten, 1 accountant, 2 administratieve medewerkers, 2 tuinmannen, 1 chauffeur, 6 vrouwen die in de keuken werken. Tot nu toe is de Hekima Waldorf School de enige vrijeschool in Tanzania.

Het speciale aan deze vrije school is dat ze een aantal jaar geleden met een ’weeskinderen’ project gestart zijn. Nu zijn er, met financiële hulp vanuit Duitsland en Nederland en met hun eigen sociale fonds, het KAWE fonds, 40 weeskinderen die de school bezoeken. Net als alle kinderen die de school bezoeken krijgen zij twee maal per dag een maaltijd waarvan de groenten uit de eigen schooltuin komen. Voor de meeste weeskinderen zijn dit de enige maaltijden. Sinds kort krijgen de weeskinderen via de school ook medische zorg. Dit dankzij donaties vanuit Europa.

De 235 leerlingen komen uit alle delen van de stad en worden met de schoolbus opgehaald. Het nieuwe schoolgebouw ligt voor de meeste kinderen veel verder weg en vanaf 5.30 uur in de ochtend worden al kinderen opgehaald om uiteindelijk in een overvolle bussen op school aan te komen om 8 uur of later… Een grote wens is om een nieuwe bus aan te kunnen schaffen.

Milieuaspecten bij de nieuwbouw

Er wordt milieuvriendelijk gebouwd, de stenen worden gebakken van lokaal aanwezige grondstoffen (burnt clay bricks). Voor de energievoorziening zal de school ook gebruik gaan maken van wind- en zonne-energie. Verder wordt het regenwater van de daken ’geoogst’ en opgeslagen, en er komt een eigen afvalwaterzuivering in de vorm van een ecofilter. Het gereinigde water zal samen met het regenwater weer gebruikt worden voor de tuin en het doorspoelen van de toiletten.

Hulpvraag voor 2012

Een nieuwe schoolbus
om al de kinderen op tijd en veilig op school te krijgen.
Er is ± € 18.000,- voor nodig. 1/3 gaat de school fundraisen, 1/3 fondswerving in Duitsland, 1/3 fondswerving in Nederland

Een kleuterklas in Goba
Voorlopig blijft het ”oude” kleuterschooltje nog in Mikocheni.

Er is in GOBA wel ruimte beschikbaar voor een tijdelijke kleuterklas maar geen geld voor inrichting en omheinde buitenspeelplaats. Richtbedrag: € 2.500,- Uiteindelijk komt de oude kleuterschool wel in GOBA maar die planning staat voor 2013…

http://hekimawaldorf.wordpress.com

Hekima, it’s origins and aspirations.pdf, verslag van Peta Truscott over de school (Engels, PDF in nieuw venster)