menu
 winkelmandje 

Hekima Waldorf School, Dar es Salaam,Tanzania 

Oost Afrika

De Hekima Waldorf School in 1997 opgericht in Dar es Salaam is een van de drie oudste Waldorf Scholen in Oost-Afrika en de eerste in Tanzania. Oprichters waren naast Richard en Gertrude Nyaulawa het echtpaar Rashidi Mbuguni ( overleden in oktober 2023) en zijn vrouw Adeline Mlaye, die ook medeoprichters waren van de Akiba Micro Finance Bank, waarin de Triodos Bank met haar Micro Kredieten participeert. Ze noemden de school Hekima, dat betekent Wijsheid.

De school is inmiddels tweemaal verhuisd, en ten slotte neergestreken in een nieuwbouwwijk, waar een grote lap grond aangekocht kon worden. Een goede keuze, want er kwamen veel jonge gezinnen wonen en de lagere school was al gauw uitgegroeid tot en met klas 7 en met drie kleuterklassen en een peutergroep.

In 2010, toen Tanzania gebukt ging onder de aids epidemie en veel kinderen hun ouders verloren, heeft de school 40 weeskinderen opgenomen. De meesten werden door hun grootouders opgevangen. Het IHF heeft campagne gevoerd en donateurs gezocht als peetouders om het schoolgeld te betalen. Op een enkeling na hebben deze kinderen uiteindelijk met succes examen gedaan voor de middelbare school.

Een paar jaar geleden is er een groot paviljoen gebouwd, aan alle kanten open, maar met een dak. Er worden toneeluitvoeringen gegeven, er kunnen klassen uitwijken voor lessen en er worden kringspelen gedaan met meerdere klassen tegelijk. De sfeer in de school is open en heel plezierig. In en om de lokalen zijn de kinderen rustig en welgemanierd. Tussen de lessen door wordt er lekker gerend en gespeeld op het grote terrein. Achter op het terrein bij de baobab boom zijn de tuinen, waar de groenten voor de schoolmaaltijden worden verbouwd.

Hekima heeft nu 350 leerlingen. De plannen voor een nieuw gebouw op hetzelfde terrein liggen klaar want de lokalen zitten met soms 40 leerlingen overvol.

http://hekimawaldorf.wordpress.com

Hekima, it’s origins and aspirations.pdf, verslag van Peta Truscott over de school (Engels, PDF in nieuw venster)