menu
 winkelmandje 

Waldorfschool, Namibië, Windhoek 

Zuidelijk Afrika

De Waldorfschool in Windhoek is in 1992 begonnen met een kleuterklas en in 2000 werd er gestart met de onderbouw. Niet veel later kwam er een bovenbouw bij en in 2010 is de school ook begonnen met een beroepsopleiding. Leerlingen van de 10e, 11e en 12e klas kunnen kiezen uit 4 beroepen. Toerisme en hospitality, bouw, houtbewerking en textiel- en kunst. Aan het eind van de 12e sluiten ze de Vrije School - en beroepsopleiding af. Als verdere academische afsluiting kan de 13e klas nog gedaan worden waarmee de leerlingen naar de universiteit kunnen

De eerste kinderen die de school bezochten waren voornamelijk van Duits sprekende ouders, dus werd de onderbouw Duitstalig. Namibië is een oude Duitse kolonie en nog steeds wordt er redelijk veel Duits gesproken. Vaak komen leraren in de onderbouw uit Duitsland. In de bovenbouw zijn ook Namibische collega’s en wordt er in het Engels onderwezen omdat het eindexamen in het Engels is.

De school kan alleen bestaan dankzij donaties uit het buitenland. Privéscholen worden door de overheid niet meer gesubsidieerd. Veel ouders van de inmiddels 240 leerlingen zijn niet draagkrachtig genoeg om voldoende schoolgeld te betalen.

De school ligt net buiten de hoofdstad Windhoek. Voor veel kinderen betekent dit een dagelijkse busreis of ze wonen in het hostel van de school. Ook de weeskinderen zijn daarin opgenomen.

Het hostel heeft een grote tuin waar groenten en fruit voor de dagelijkse maaltijd wordt verbouwd. De kinderen hebben ook hun eigen tuintjes maar... de de kudu’s, de apen en de grondeekhoorns genieten ongevraagd regelmatig mee van de oogst!

Namibië en corona overleven met creativiteit.

Namibië kent de zelfde problemen als alle landen met lockdown. Geen baan, geen werk, geen transport voor de meeste mensen, een corrupte regering , maar wat erger is dan in de meeste landen is de droogte. Het land had net een hele droge periode achter de rug van drie jaar. Het vee moest verkocht, omdat er geen gras meer was en de bevolking leed hevig. De banen waren al schaars en de armoede was alom tegenwoordig geworden. Eindelijk kwam de regen met kerstmis; dat bracht veel vreugde, maar die werd door de corona snel teniet gedaan. Kinderen komen niet op school, ouders kunnen niet meer betalen, leraren krijgen sinds april half salaris en het onderwijs wordt geïmproviseerd. De leerlingen krijgen soms thuis les omdat de leraren naar ze toe gaan om les te geven en voedsel, waar nodig, uit te delen.

Toen de leerlingen weer naar school mochten kwamen de oudste leerlingen het eerst. De school is in 2010 van start gegaan met een beroeps opleiding, die samen gaat met het gewone school werk. Nu kwam dat goed van pas! De creativiteit spat er af. De leerlingen maakten wasbakjes, die overal geplaatst kunnen worden. Wat handig als je in een township woont en niet allemaal bij de zelfde kraan je handen hoeft te wassen! Of een papier rol houder die je overal neer kunt zetten voor de hygiëne en als je die spullen kunt verkopen op de biologische markt maak je de school ook nog een beetje bekender. Waar de school al jaren behoefte aan had waren goede bezems, om de klassen te vegen. Er was nu ook tijd om die te maken en er was gelijk een goed product om te verkopen omdat je in Namibië vooral plastic bezems kan kopen! Zo maak je positieve producten, leid je de leerlingen op en verdien je een beetje.

De leerlingen van de hospitality deden andere dingen. Zij maakten jams, bakten taarten, brood en dergelijke en verkochten die ook op de biomarkt. Normaal verzorgen zij de maaltijden op school en kwamen ze aan deze producten nooit toe. Zo wordt de les echt in praktijk gebracht.

Langzaamaan zijn nu ook de andere kinderen gekomen. Eerst de allerkleinste en nu eindelijk ook de klassen 4-10. Die hebben wel heel lang moeten wachten tot ze weer naar school mochten.

Men beseft wel dat zonder hulp van buiten af de school haast niet overeind kan blijven. 1/3 van de kinderen is wees door aids, een ander deel komt uit de sloppen wijk en de overheid bezuinigd ook hier op schoolgelden.

Irene Storm

link outwww.waldorf-namibia.org