menu
 winkelmandje 

Imhoff Waldorf School, Kommetjie, Zuid-Afrika 

Zuidelijk Afrika

Immhofschool is de meest zuidelijk gelegen school op het Afrikaanse land. Vlak bij de Zuidkaap. Doordat de gemeente niet langer mee wilde werken moest de school een totale nieuwbouw plannen. Er wordt nu flink gebouwd op ecologische wijze op een stuk grond dat verworven is door de school. Er wordt een heel nieuw concept opgezet. Er kunnen in de toekomst baby’s gebracht worden en je kunt er dan ook een beroeps opleiding doen na de 12 jarige vrije school.

Alle lagen van de bevolking sturen de kinderen naar de school en ook kinderen van de township komen er.

De niet gesubsidieerde school probeert het schoolgeld zo laag mogelijk te houden en bereikt dat door de enorme inzet van ouders die werkelijk van alles verzinnen om geld te verdienen voor HUN school. Ook vanuit Europa wordt de school gesteund.

Op het eerste blad van de brochure van de Imhoff Waldorf School staat de volgende spreuk:

“The healthy social life is found when in the mirror of each human soul the whole community finds it reflection and when, in the community, the virtue of each one is living.”

Rudolf Steiner

www.imhoffwaldorf.org

Imhoff in coronatijd

Deze school is nu een paar keer hard getroffen zonder daar iets tegen te kunnen doen.

Toen ik in 2016 daar was had de bovenbouw net te horen gekregen dat ze het gebouw uit moesten, omdat de overheid het wilde gebruiken voor een brandweer kazerne. De 13e klassers stonden een paar maanden voor het eindexamen en weg was het gebouw met hun lokalen. De leerlingen werden verdeeld over andere Vrije Scholen in Kaapstad. De rest van de bovenbouw stortte in.

De onderbouw zat op een andere locatie, maar omdat het huurcontract afliep besloten ze het stuk grond ernaast te kopen, zodat ze niet iedere maand hoge huur hoefden te betalen. Ieder lokaal was een los staand houten gebouw. Het kon afgebroken worden en overgeplaatst naar de grond ernaast.

Zo gebeurde. En terwijl ze druk bezig waren met de afronding hiervan kwam Covid 19.

Kinderen uit de sloppenwijk bleven massaal thuis, het werd te gevaarlijk en ook anderen bleven weg. De hoeveelheid leerlingen nam af. De leraren krijgen nu een klein beetje salaris, om in leven te blijven. Het ziet er naar uit dat de school opnieuw moet beginnen, met maar een paar leerlingen, omdat er geen geld is om leraren te betalen. Binnen een paar jaar is de school die voltallig was, klas 1 tot en met klas 13, afgebroken tot een klein schooltje.

Hulp is heel hard nodig.

Irene Storm