menu
 winkelmandje 

Hermanus Waldorfschool, Hermanus, Zuid-Afrika 

Zuidelijk Afrika

Dit is een onafhankelijke vrijeschool in Hermanus, ruim 100 km ten zuidoosten van Kaapstad aan de Indische Oceaan. De schoolgebouwen zijn gesubsidieerd door Duitsland en zien er mooi en degelijk uit. De 150 leerlingen van deze kleurrijke school komen voornamelijk uit de drie wijken eromheen: een witte, een zwarte en een door kleurlingen bewoonde wijk.

De ouders uit de arme wijken verdienen net genoeg om in hun levensonderhoud te voorzien. Toch willen ze hun kind graag naar de Waldorfschool sturen en betalen ze zoveel ze kunnen. De school krijgt 10% subsidie van de regering.

Hermanus in corona tijd zomer 2020

Een update.

Toen de corona crisis uitbrak had de school net vakantie in maart. De Hermanus vrije school ligt aan de kust bij de Indische oceaan. De plek heeft daardoor een lichte en frisse indruk. Heel anders dan Zenzeleni of Inkanyesi, maar het schoolplein grenst ook daar aan een township. Waarschijnlijk door de plaats trekken veel buitenlandse vluchtelingen hier naartoe wat nog weer andere problemen meebrengt. Zoals b.v. de taal. Nu worden er toch al veel talen gesproken in Z.Afrika, zoals isi - Xhosa, Zulu, of Afrikaans, maar dat maakt het niet altijd makkelijk. Ook trekken sommige vluchtelingen weer weg als er rellen zijn, of de hoop op een betere toekomst in het oude thuisland groter wordt. Het geeft de school daardoor net een beetje andere touch. De armoede is er echter niet minder om.

Nu de school weer open is zijn er weer leerlingen verdwenen, die misschien weer naar Zimbawe of Mozambique terug zijn… De leraren controleren alle kinderen met thermometers als ze op school komen en ….zijn hun handen gewassen bij die weinige kranen in de township?

Hier is er een spreiding met de dagen dat de kinderen les hebben. Sommige klassen starten ‘s morgens vroeg, dan zijn ze ook weer vroeg vrij, zodat er andere klassen kunnen komen. Alleen de hoogste klassen 6 en 7 komen elke dag. Zodra de kinderen het lokaal uit gaan wordt alles door een team schoon gemaakt.

Ze dragen hun uniform maar 1 dag en de volgende dag dragen ze gewone kleren, zodat die uniformen weer gewassen kunnen worden en anders om.

Ze krijgen extra voedsel aangepast ook aan corona met vitamines en voedingsmiddelen als pindakaas voor vitamine E. Ze hebben hier een moestuin waar ze groentes uit kunnen halen, dus echt vers!

Alle vakken met beweging zijn niet toegestaan. Geen sport, euritmie, marimba, extra leesles (te dicht op elkaar), dat maakt het lesgeven moeilijk.

Net als op iedere Vrije School zijn de ouderbijdragen enorm teruggelopen. Kinderen gaan ook mogelijkerwijs naar een reguliere school waar ze met 70 – 100 kinderen in een klas zitten, daar hoef je niets te betalen. Het leraren salaris is gehalveerd. Ook hier hopen ze, dat de school het overleeft anders staan meer dan 200 leerlingen op straat en in een township is dat geen pretje!

Irene Storm

www.hermanuswaldorf.co.za