menu
 winkelmandje 

Zenzeleni School for Creative Education, Kaapstad, Zuid-Afrika 

Zuidelijk Afrika

Toen het Waldorf Educare Centre (opvang voor kinderen tussen 0 tot 7 jaar) in de township Khayelitsha in Kaapstad enige tijd bestond, kwamen ouders met de vraag of er ook een lagere school kon komen. Het ‘Centre for Creative Education’, het antroposofische opleidingsinstituut in Kaapstad, heeft zich over die vraag gebogen en in 1999 is de Zenzeleni-School van start gegaan. Ieder jaar is er een klas bijgekomen en nu zijn er zeven, soms overvolle klassen. Men is bezig een tweede stroom op te zetten als het land ervoor gekocht kan worden. Er komen dagelijks meer dan 300 kinderen naar de school. De behuizing is eenvoudig en er is naar Nederlandse begrippen weinig materiaal voorhanden.

Op het schoolplein hoor je minstens vier verschillende talen klinken.

De zonnige leerlingen zijn vrolijk en leergierig, de leraren zeer gemotiveerd.

Omdat bijna alle ouders een zeer klein of geen inkomen hebben is het schoolgeld zo laag mogelijk. Dit kan omdat de school financiële steun uit Duitsland en Nederland ontvangt. Maar ook de ouders zijn zeer vindingrijk en proberen met acties en markten geld voor hun school bijeen te brengen.

www.waldorf.org.za

Zenzeleni tijdens de corona tijd

Zenzeleni is een van onze scholen die midden in een township staat. Het was niet alleen de corona die het moeilijk maakte maar ook de politieke onrust die ontstond toen de maatregelen bekend werden van de overheid. De veiligheid in een township is niet gegarandeerd en zeker niet voor kinderen. Bovendien woon je zo op elkaar dat een afstand van een meter haast niet te doen is. Zeker niet als je aan transport denkt waar veel mensen in 1 auto gaan. (ik heb wel eens 20 kinderen uit een Volkswagen busje zien komen!). Het onderscheid tussen de mogelijkheden voor de rijken en de armen is schrijnend.

De meeste scholen konden in Z Afrika online les geven, maar dat is op deze school niet mogelijk. In de township is geen internet of heel schaars en de ouders hebben geen geld om een aansluiting te betalen. Toen de andere scholen weer langzaam aan begonnen ontstond er in Khayelitsha onrust. Mensen wilden niet dat de kinderen weer opgepakt op elkaar in een lokaal zaten, omdat het besmettingsgevaar te groot zou zijn voor de familie leden die allemaal bij elkaar wonen in 1 hut. Ook hier geldt geen werk, geen geld, geen eten, dus ook geen schoolgeld.

De school ziet er na de pandemie totaal anders uit. De lokalen zijn leeg, alles moest weg vanwege de reinheid. Geen boeken schriften, handwerkjes of wat dan ook. Op de tafels staan de namen van de kinderen, zodat ze weten hoever ze uit elkaar moeten zitten en mondkapjes op.

Of de school deze pandemie overleeft is een vraag waar de leraren dagelijks mee rond lopen. Op de school zitten ruim 300 leerlingen! Allemaal uit Khayelitsha, een van de grootste townships in Z Afrika.

Zie 20 mei 2020, Programma van Bram Vermeulen op NPO2: Cape Town Gangtown Lockdown (https://www.vpro.nl/programmas/capetown-gangtown-lockdown.html).

In de andere township Manenburg, die ook genoemd wordt, is ook een kinderdagverblijf en kleuterschool Ikwezie Locusa, daar wordt ook gewerkt op vrije school basis.

Irene Storm