menu
 winkelmandje 

Beija-Flor opvanginitiatief 

Brazilië, Brasilia

Door een van de ouders van de Moara School, Luís Felipe Magioli e Mello, een diplomaat, is een opvangproject voor de kinderen van de empregada’s opgezet: Het heet Beija-Flor (kolibrie). In 1993 werd hij uitgenodigd voor een tocht op een boot, waarbij de kapitein de volgende parabel vertelde:

'De zee was stormachtig en wierp door zijn sterke bewegingen grote aantallen vissen op het zand, die moesten vechten voor hun leven. Er liep een man langs de kust en hij gooide onder het lopen de vissen terug in de zee. Een ander zag wat hij aan het doen was, ging naar hem toe en vroeg: 'Waarom doet u dat? Wat is de zin van uw handelingen? Ziet u niet, dat ook al gooit u een aantal vissen terug in de zee, er miljoenen zijn die u niet kunt helpen?' De man antwoordde: 'Vraag niet aan mij of het zin heeft wat ik doe, vraag het liever aan iedere vis, die ik in de zee heb teruggegooid, waardoor ik ze nieuwe mogelijkheden gaf'.

Geraakt door het besef dat als een mens geholpen wordt om zijn levensomstandigheden te veranderen, dat voor zíjn leven een wereld van verschil betekent, ook al zijn er miljoenen die geen hulp zullen krijgen, besloot hij iets te gaan doen. Hij zorgde ervoor dat drie kinderen die in krotten aan de rand van de stad leefden, naar een privé kinderdagopvang konden gaan, zodat hun alleenstaande moeders in staat waren om te gaan werken en geld te verdienen. (openbare kinderdagopvang bestaat vrijwel niet) Aangemoedigd door de grote verbeteringen die daardoor optraden in de omstandigheden van de moeders en hun kinderen, vroeg hij collega’s van zijn werk andere moeders in nood te sponsoren en binnen twee weken waren ze in staat samen tien kinderen naar de opvang te laten gaan, waar zij dagelijks vijf voedingen krijgen en ‘s nachts een fles.

Om het project te kunnen laten registreren en legaliseren, riepen we een NGO (Non Governemental Organization) in het leven met de naam: 'Society of Love in Action'. Door middel van campagnes onder vrienden en privé leningen van de bank waren we in staat de Beija-Flor (kolibrie) School te bouwen, waar nu 54 kinderen fulltime verzorgd worden. Zij krijgen organische voeding, dus ook kippenvlees zonder hormonen en groente zonder chemicaliën, medische en tandheelkundige zorg en het belangrijkste: vrijeschoolpedagogie, waardoor ze snel opbloeien. Aan hun moeders geven we cursussen over o.a. opvoeden, seksuele opvoeding, mensenrechten. Ook worden 20 moeders door ons opgeleid als kinderverzorgster.

De kosten worden voornamelijk gedekt uit kleine maandelijkse donaties van vrienden, ongeveer 150 mensen, waarvan de meeste op een van de ministeries werken. Dankzij de professionele opzet, de totale transparantie van de manier waarop de gelden worden beheerd en de officiële erkenning van het werk is het project officieel toegelaten bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

In het project is ruimte voor 107 kinderen, maar er is maar geld voor de verzorging van 54 kinderen. Daarom wordt nu een actie houden om nog 54 kinderen te kunnen opnemen. Er is namelijk inmiddels een lange wachtlijst Er is de hoop in de toekomst huizen voor de moeders te kunnen bouwen, die nu nog in krotten wonen, met land om groenten te kunnen kweken.

www.beija-flor.org.br