menu
 winkelmandje 

Dieu Giac Child Centre, Ho Chi Minh City, Vietnam 

Zuid Oost Azië en China

De Dieu Giac Kindergarten is de eerst Waldorf Kindergarten in Vietnam, opgericht in 2002. Aanvankelijk bedoeld als opvang voor de allerkleinsten van het weeshuis met dezelfde naam. Dit weeshuis, dat stamt uit de tijd dat Vietnam nog een kolonie van Frankrijk was, wordt geleid door een Boeddhistisch nonnenklooster, en nog jaarlijks worden er kinderen te vondeling gelegd op de stoep van het weeshuis. De kindergarten heeft nu 27 kinderen, waarvan 5 van het weeshuis afkomstig. De overige kinderen komen van de omgeving. Er zijn 2 kleuterleidsters en een kok.

De kindergarten wordt ondersteund door het weeshuis en daarnaast ook financieel geholpen door het Australische VCP-project. De ouders van de kinderen betalen $ 20 per maand. Het salaris van de leidsters is echter erg laag, geringer dan die van de twee andere schooltjes. De wezen worden betaald door het klooster, maar dat is niet kostendekkend.

Onder de zorg van het grote weeshuis draait de kleuterschool redelijk, maar met tegenwerking van de regering. Zo moest de kleuterschool twee jaar dicht als gevolg van strenge regels wat hygiëne betreft en kwaliteit van onderwijs, maar is nu weer heropend. De ouders zijn minder arm dan die van de Thanh Lan Kindergarten, maar voor de wezen is extra geld nodig.

De toekomstige financiële situatie blijft zorgelijk, maar het hoofd van het Boeddhistische klooster is zeer geporteerd van de Waldorfmethode, die naar haar zeggen goed aansluit bij de Boeddhistische leer. Aanvullende inkomsten voor de wezen is nodig. Verder is de speeltuin te klein en moet worden verbeterd evenals de speelvoorzieningen.

Laatste bezoek, februari 2017