menu
 winkelmandje 

Costa Rica, Guatemala, Nicaragua, El Salvador, Panama 

Projecten in Midden-Amerika

Afbeelding13costar.liberia

Pas in 2005 ontstond de eerste vrijeschool in Costa Rica. In de jaren erna volgden er scholen in Guatemala en Nicaragua.

Het grote probleem in deze landen was dat er ouders waren die vrijeschoolonderwijs voor hun kinderen wensten, maar dat er geen leerkracht ooit van dit type onderwijs gehoord had. In 2007 werd contact gezocht met het IHF, wat resulteerde in een reis ernaar toe in de lente van 2008. Besloten werd om op kosten van het IHF twee leerkrachten uit Costa Rica een bijscholingscursus van 5 jaar te laten volgen in Cuernavaca / Mexico. Deze cursussen worden in de vakantiemaand juli gegeven door docenten uit Mexico, Zuid-Amerika en Europa.

Afbeelding14costar.liberia

In hetzelfde jaar 2008 begonnen deze twee leerkrachten aan hun opleiding. In Nederland werden contacten gelegd met twee bedrijven, die 6% van hun winst aan de opleiding tot vrijeschoolleerkracht in Midden-Amerika wilden bestemmen. Hierdoor konden nog eens twee leerkrachten uit Costa Rica een jaar later hun opleiding starten, en ook de aanvraag voor drie leerkrachten uit Guatemala kon gefinancierd worden.

Inmiddels zijn er 4 scholen in Costa Rica, één in Guatemala, één in Nicaragua, een beginnend initiatief in San Salvador, waar een Nederlands euritmisten-echtpaar woont, en in Panama is een groepje ouders in een oriënterende fase. Verheugende ontwikkelingen!!

Alle scholen kampen met financiële problemen, omdat de staat het vrijeschoolonderwijs niet erkent. Ouders dragen alle kosten van salarissen, schoolgebouw en leermiddelen zelf. De financiële en mentale steun vanuit het IHF is heel belangrijk voor hen om vast te houden aan hun idealen.

Afbeelding4costar.liberia

Escuela Caracol in San Marcos la Laguna/Guatemala

Een bijzondere vermelding verdient Escuela Caracol in San Marcos la Laguna/Guatemala aan het meer van Atitlán.

Deze school ligt ongeveer 400 km ten noorden van de hoofdstad in een gebied, waar door de jarenlange guerilla 80% van de bevolking werkeloos is geworden, en de criminaliteit harde vormen heeft aangenomen. Twintig jaar geleden konden toeristen nog op eigen gelegenheid het geheimzinnige, woeste meer van Atitlán bezoeken; nu kan dit alleen nog in een konvooi, omdat het gevaar van kidnapping met het vragen van losgeld te groot geworden is.

In 2007 zijn op verzoek van 6 ouderparen het echtpaar Joshua en Courtney Wilson uit USA met hun twee jonge kinderen naar San Marcos verhuisd en de school begonnen onder de voorwaarde dat ook locale kinderen de school konden bezoeken. Vooral Courtney steekt heel veel tijd in fondsenwerving, waardoor een groter stuk grond gekocht kon worden en de bouw van van drie klaslokalen, een keukentje en sanitair gerealiseerd is.

Inmiddels zijn er 70 leerlingen en de wachtlijst is groot. De school is al bekend in de omgeving als de hoop voor de toekomst van de kinderen. Het IHF financiert de opleiding van drie leerkrachten in Mexico. Helaas is er geen financiële ruimte voor het betalen van het schoolgeld voor kinderen die op de wachtlijst staan.

Schenkingen zijn welkom op Algemeen Costa Rica 30009284; Escuela Caracol 30009295; Zuid-Amerika Algemeen 30009270

Afbeelding10costar.liberia

Projecten in Mexico

In Mexico is de eerste vrijeschool in 1965 gesticht. Inmiddels zijn er vijf, waarvan er twee onderwijs voor 4 t/m 18-jarigen aanbieden; dit zijn de scholen in Mexico City en de iets ten zuiden van de hoofdstad gelegen stad Cuernavaca.

Het klimaatverschil tussen deze twee steden is enorm: Mexico City in een door bergen omgeven dal, waar het behalve heet ook dampig van de industrie en autogassen is, Cuernavaca op één van de bergen, die op de hoofdstad uitkijken, waar het koel is en de lucht schoon. In Cuernavaca is het opleidingsinstituut tot vrije schoolleraar gevestigd, waar ook de door het IHF gesteunde leerkrachten uit de andere landen van Midden-Amerika hun opleiding volgen.

www.escuelawaldorf.edu.mx

Wilt u opleidingen voor leerkrachten, die naar Cuernavaca gaan, steunen dan is uw donatie zeer welkom op code 30009270 Zuid-Amerika Algemeen of code Mexico Algemeen 30092701