menu
 winkelmandje 

Vrijeschool Aitiara, Botucatu, Brazilië 

Brazilië

Aitiara bovenbouw

Vrijeschool Aitiara in Botucatu, zo’n 200 kilometer ten Noord-Westen van de stad Sao Paulo, is gegroeid vanuit de eerste Biologisch-Dynamische boerderij in Brazilië, Demetria. De grondleggers startten een kleuterschool voor de kinderen van medewerkers. In 1984 kon de school, dankzij steun uit verschillende landen, geopend worden.

Vanaf de start werd gewerkt aan het opnemen van “straatkinderen” (Home Hill Pitanga), een missie die uitgroeide tot: “een school voor kinderen uit alle geïnteresseerde families, onafhankelijk van hun culturele en financiële achtergrond, om hen goed en waardevol onderwijs te bieden”. Vanwege de sociale missie van Aitiara investeerde in 1997 de Duitse overheid ten behoeve van de bouw van de lagere school (belangrijk werk van “die Freunde der Erziehungskunst”).

Aitiara4

In 2008 werd de school opgenomen in een UNESCO programma, terwijl tegelijkertijd financiële problemen ontstonden. De snelle groei, transitie van de pioniersfase naar meer professionaliteit en het gebrek aan bekwame administratie brachten de school in crisis. Met de beschikbare potentie en inzet van externe bureaus echter was de school, samen met de ouders, in staat om een nieuw evenwicht te vinden tussen inkomsten en uitgaven.

Aitiara2

De school ontvangt ruim 300 leerlingen in een compleet programma van kleuterklas t/m klas 12.

Aitiara3

Hoewel er voldoende stabiliteit ontwikkeld is, staat de school nog steeds onder druk van de financiële situatie, afhankelijk als zij is van de donaties; de missie van de school is en blijft om de helft van haar leerlingen uit sociaal zwakkere milieus te betrekken.

www.aitiara.org.br

Aitiara