menu
 winkelmandje 

Ankuran, KRMEF 

Nepal

Ankuran, KRMEF

Ankuran is de vrijeschool die deel uitmaakt van KRMEF: de Kevin Rohan Memorial Ecofoundation, gelegen ten zuiden van Kathmandu.

Dit is een initiatief, gestart in 2008 door Krishna Gurung en zijn vrouw, ter nagedachtenis van hun overleden zoontje, Kevin Rohan. Krishna groeide op in een dorp voor leprozen, omdat zijn ouders allebei lepra hadden. Hij zelf niet. Maar hij wilde graag het leven van deze mensen verbeteren.

KRMEF biedt dan ook werkplaatsen, waar leprozen kunnen werken, of waar het geld dat verdiend wordt, ten goede komt aan deze families.

Toen Krishna in aanraking kwam met de biologisch dynamische landbouw, wilde hij voor Nepal een proef-bd-bedrijf aanleggen, waar anderen zouden kunnen leren over deze natuurlijke manier van landbouw bedrijven. Gaandeweg heeft KRMEF zich ontwikkeld tot een plek waar in allerlei opzichten ontwikkelingswerk gedaan wordt.

Er is de boerderij, een woonhuis voor leprozen, een huis voor weeskinderen, een restaurant, een dokterspost, een leer- en stageplek voor jongeren uit de hele wereld en dus een vrijeschool: Ankuruan.

Daarnaast bieden medewerkers van KRMEF hulp aan de mensen in de kleine dorpen rondom. Na de aardbeving in 2018 hebben ze geholpen met de opbouw van nieuwe huizen, op een duurzame wijze. Zo werken ze veel met lege flessen, die verwerkt worden in de lemen muren. Een oplossing voor het afvalprobleem én een prachtige, lichtgevende versiering in de huizen.

Ankuran heeft een peuterklas, kleuterklas en de onderbouwklassen 1 t/m 6. Er komen veelal kinderen naartoe uit de arme gezinnen uit de omgeving. Er is een vast team van enthousiaste leerkrachten, die begeleid worden door Deborah Jacobs uit Zwitserland en andere gastdocenten.

Ankuran kan alle steun gebruiken. Door de coronacrisis zijn net als bij de andere scholen in Nepal, veel ouders hun werk kwijt geraakt en kunnen zij niet altijd meer het schoolgeld betalen. Ook is het schoolgebouw dringend aan een opknapbeurt toe en aan uitbreiding. Dus hulp via het schoolfonds is van harte welkom.