menu
 winkelmandje 

Vrije Kleuterschool, Tbilisi, Georgië 

Zuid-West Azië en Kaukasus

De kleuterschool telt vier groepen. De kleuterschool hoorde bij de onder- en bovenbouw, maar moest besluiten een privéschool te worden. Dat kwam omdat de staat besloot dat de kleuterschool te klein was( 80 kinderen en het moesten er 100 zijn) en gesloten moest worden; de kinderen moesten verdeeld worden over andere kleuterscholen. Het gebouw, dat gefinancierd was door een Duits fonds, zou de staat zich toe-eigenen en het zou dan teruggekocht moeten worden van de staat. De ouders moeten nu schoolgeld betalen. Dat valt niet mee voor veel ouders. Ook is er nu begonnen met een naschoolse opvang, zodat de kinderen tot zes uur op school kunnen blijven.

De klassen zien er prachtig uit; de kinderen zijn met veel plezier aan het spelen in de poppenhoek, met hun vrije spel en ook op het schoolplein zijn ze vrolijk bezig. Het schoolplein is echter klein en deze kinderen hebben veel beweging nodig. Daarom wordt gevraagd om spelmateriaal voor het speelplein, schommels, een wip, klimtoestellen en ook natuurlijk een zandbak, De aanschafkosten zijn € 1.500.

Voor de opvang van kinderen na schooltijd is inventaris voor een ruimte nodig. Deze wordt begroot op € 700.

Ook is het nodig dat de kinderen één dag per week de stad uit zouden kunnen gaan; zij wonen in kleine flats met grote gezinnen en spelen nauwelijks buiten. De lucht in Tbilisi is niet zo gezond en daarom zou het goed voor de kleuters zijn om per bus een dagje de natuur in te kunnen gaan. Dat is niet zo ver buiten Tbilisi al mogelijk. Kortom, er wordt dus geld voor een personenbusje gevraagd.