menu
 winkelmandje 

Casa Santa Isabel, São Romão, Portugal 

Mediterranee

Casa Santa Isabel bestaat al sinds 1981 en is een woon- werk- en leergemeenschap voor kinderen, jongeren en volwassenen met verstandelijke handicap in São Romão in de provincie Seia in het noordelijke gedeelte van midden van Portugal. Casa Santa Isabel is van gevestigde waarde in Portugal en is een bakermat voor de antroposofische vereniging in Portugal.

Het instituut ligt op de westelijke helling van het Serra da Estrela gebergte.

Er zijn zes woonhuizen waar de bewoners samen met een ’gewoon’ gezin of enkele werknemers wonen en er is een kleine school voor in hun ontwikkeling gestoorde kinderen.

Er wonen, werken en leren ongeveer 85 mensen in Casa Santa Isabel. Behalve een weverij, papiermakerij, bakkerij, timmermanswerkplaats, constructie werkplaats en een wasserij, is er ook een tuinbouwbedrijf en een bosbouwgroep. Die laatste groep werkt ook voor de gemeente om o.a. de bossen in de buurt brandveiliger te maken.

Ook heeft men een winkeltje in het dorp waar o.a. de tuinbouwproducten en dergelijke verkocht worden. De prijzen zijn laag waardoor er maar weinig inkomsten gegenereerd worden. Om hogere prijzen te kunnen vragen zou men met de handelswaar naar Lissabon moeten.

Afgelopen oktober heeft er een grote brand gewoed waarbij het oudste (houten) huis werd verwoest. Een leidster stierf toen zij probeerde haar dochtertje te redden dat samen met haar in de vlammen omkwam. Deze tragische gebeurtenis was emotioneel een grote klap voor de bewoners en medewerkers.

Een van de vijf overige woningen is een exacte kopie van het verbrande huis en heeft hetzelfde hoge risico doordat dezelfde houtsoort is gebruikt. Dit maakt de noodzaak voor nieuwbouw voor de beide huizen aanzienlijk groter. Er is een bedrag van ong. € 300.000 nodig om de twee huizen op te bouwen.

In Portugal gaat het zeer slecht met de economie en bovendien moeten sociale instellingen sinds dit jaar 23% belasting over alles betalen, wat het project plotseling op hoge kosten jaagt.