menu
 winkelmandje 

Vrijeschool Vale de Luz, Nova Friburgo, Brazilië 

Brazilië

IMG 9091

Vale de Luz, in Nova Friburgo is één van de zeer weinige vrijescholen die functioneren onder staatsregime. Weliswaar bestaat de school al lange tijd, maar vanwege de bijzondere positie als staatsschool, met povere salarissen en nauwelijks faciliteiten is ondersteuning door het IHF opportuun.

De school is met ca. 150 leerlingen gehuisvest in een voormalig woonhuis rondom een patio. De lokalen zijn voormalige (bedienden)kamers. Er is dringend behoefte aan vernieuwbouw op deze plek, dicht bij de doelgroep van armere gezinnen. In 2018 zijn de eerste stappen gezet om deze bouwkundige ingreep te realiseren. Er zijn tekeningen, een begroting en er wordt gezocht naar fondsen uit binnen- en buitenland.

Omdat het onderwijs op een staatsschool in Brazilië gratis is, de leerkrachten weinig verdienen en daarvoor op een vrijeschool veel meer voor moeten presteren, is het moeilijk om goed geschoolde mensen te krijgen en te houden.

Het IHF ondersteunt de school incidenteel voor specifieke projecten.

IMG 9153

Het dichtbij gelegen opleidingsinstituut Vale de Luz verzorgt van oudsher opleiding tot en bijscholing van leerkrachten uit de regio en verder.

Inmiddels heeft een groep jonge oud-leerlingen zich verbonden met het instituut; er zijn veel plannen en de ambitie is groot om het terrein ook te ontwikkelen in de richting van biologisch-dynamische land- en tuinbouw.

Het IHF volgt deze ontwikkeling met veel belangstelling en staat open voor incidentele, project-gerelateerde steun.

www.valedeluz.org.br

IMG 9149