menu
 winkelmandje 

Campinas: Aldeia Akatu 

Brazilië

Aldeia Akatu

De prachtige school Aldeia Akatu bestaat sinds 2015 en is gelegen in Campinas, een grote stad in de staat Sao Paulo. De school wordt gedragen door een grote groep ouders en leraren (die eveneens vaak ouders zijn). De ouders sluiten leningen af, doen inzamelingsacties en zetten zich enorm in voor de school en haar toekomst. Naar eigen zeggen zien ze de resultaten bij hun kinderen die blij opgroeien. Ook het binden van de leraren dmv de 100% betaalde schoolgeld voor hun kinderen werpt hun vruchten af, de leraren zijn actief en enthousiast.

Er zijn twee gebouwen. In het eerste gebouwis de kleuterklas t/m klas 3. In het tweedenieuwe gebouw in dezelfde straat zit klas 4 t/m 6, elk jaar zal er een klas bijkomen. Dit jaar is het nieuwe gebouw afgerond, met hulp van leningen van ouders.

Dit jaar is klas 6 gestart en ze zijn van plan om elk jaar een klas erbij tot en met klas 9 te starten. Er zijn nu 78 leerlingen waarvan 7 kinderen van de leraren waarvan het schoolgeld 100% gedekt wordt. Daarnaast zijn er nog alternatieve percentages die ouders betalen omdat ze het schoolgeld niet volledig kunnen betalen.

In de toekomst willen ze een stuk land kopen van 20.000 m2 om daar hun scholen voort te zetten. Ze zien dat als ze hun school niet uitbreiden met de klassen dat het aantal leerlingen daalt, dus om voort te kunnen bestaan voelen ze zich genoodzaakt om elk jaar een klas erbij op te zetten zodat ze geen leerlingen verliezen.

Het IHF steunt ook twee leraren met hun opleiding tot Waldorf docent, Maria en Milena. Maria is momenteel kleuterklas docent en school coördinator en Milena zit in het bestuur. Beide zijn ze gepassioneerd over Waldorf pedagogie en willen dit heel graag toepassen.

Er is een sterke toewijding aan de antroposofie. Dit proef je als je door Aldeia Akatu loopt, de kleuren, de liederen, de fluitmuziek. Wanneer je de kleuterklas inloopt ruik je vers gebakken brood en de kinderen staan tussen de palmbomen de primaire waterverf kleuren te schilderen. Ook is er handwerk, alle legendes worden verteld, er is Bothmer gymnastiek en er is ook een docent die zich nu specialiseert in antromusic. De tweede taal die ze leren is Duits.

De Afro-Braziliaanse cultuur zie je terug in hun festiviteiten, ik bezocht de school tijdens Carnaval. De kinderen verkleedde zich in het thema van de periode die ze hadden, dus er waren Romeinen, Indiase en Perzische verkleedde leerlingen, etc. Dit was een goed voorbeeld van de samensmelting. Ook vertelde een leraar dat 3 a 4 x per jaar de Indigenous Karirixoco op bezoek komen om workshops en lezingen te geven. In de muzieklessen wordt de Braziliaanse luit wordt gespeeld naast de gewone viool en ook de dwarsfluit van bamboe, zo zie je hier prachtig hoe de traditionele antroposofie en de Braziliaanse lokale cultuur samen komen.